Orkid Says:

You can start anywhere and do anything with a good attitude and willingness to learn

Friday, January 15, 2010

Update Seminggu!






Minggu neh my beloved sis datang UTP.






5 hari ok! Sangat seronokkk. hehehe.



salah satu aktiviti kami ialah piknik!! bersama2 housemates terchenta. Juga ojan. Sorang je laki di situ yer. hahaha
inilah die photographer terbaeekkkk hehee. (ensem gak laki aku neh :P)

Adik saya yg pakai tudung biru. sebelah pompuan comel kaler purple tuh. hahaha. lain kan ktorg? tu laaa mmg sgt len. Tapi ktorg kamceng taw! :P

OK Now go to result topic

dapat taw ramai tol kawan2 yang excel utk result sem nih. Congrats korang!! Saya? Alhamdulillah. Walaupun sedikit terkilan dgn BCL. Tapi xpela...Hanya kerana BCL la result saya drag. Aiyo. haha. Xpe2.



Every sem, every exam, if saya dapat result, itulah result saya. Itulah yang saya deserve. Itulah buah usaha. Sebab tu if orang cakap pasal result exam keluar, saya tidak mempunyai perasaan. Dari UPSR macam tuh. Sebab tawakal. Dah usaha :)


Masih bersyukur sebab masih diberi peluang naik ke pentas DL lagi. Syukur sangat2..

Tinggal satu sem je lagi. Mari kawan2, kita doa sama2 berjaya. Sama2 sihat. Sama2 dijaga hati oleh Allah.

Moving on to another topic:
Perkongsian dari adik sangat menyentuh jiwa. Dia cerita. Kadang2 dia mengeluh. Kenapalah usaha dia tak datangkan hasil. Rasa banyak kurang. Padahal dah banyak usaha. Kalau diukur dgn usaha, memang dialah juara.
Saya pasti kita pun selalu macam tu kan?


"Aku stadi kuat2, las2 ni je result aku"



"Aku kerja kuat2, orang lain gak dapat naik gaji"


macam2la rungutan kita. Kan?






Ustaz adik cakap, cuba x-ray hati awak. Ada titik hitam tak? Ada dengki di atas kejayaan orang lain? Ada iri hati? Ikhlas tak membuat segala perkara kerana Allah?






Hmmm kena setepek dgn ustaz. haha.


Tak dinafikan, saya sendiri pun selalu didatangi dgn perasaan2 mcm ni.


Sebab tulah in previous post saya cakap SYUKUR dan SABAR.

Kadang2, kita tengok orang sexy, orang mulut jahat, macam2 lah..nampak senang je hidup dia. Kan? (Diingatkan amalan belum tentu lagi taw)
Kenapa?

Sebab hati diorg bersih.. At least xde dengki2. Amalan yang lain, tu Allah tentukan.



Kita yang bertudung litup nih pon belum tentu bersih hati. Kan?

Mari menjaga hati!! :)
Tips untuk jaga hati senang je.
1. Ingat dosa lalu, dan beristighfar selalu
2. Berwuduk selalu.
:)

4 comments: