Orkid Says:

You can start anywhere and do anything with a good attitude and willingness to learn

Sunday, January 3, 2010

Masak Beramai2!!

Uhuuuhh...

Sekarang UTP memang lengang.

Golongan kami je yg ada kat cni. Sesat ke ape. hehe.

Jadi, untuk saving dan variety of foods, kami masak!! Tiap2 hari makan luar memangla bosan.

Mula2, memang saya masak for b yang terchenta..

Then housemate terchenta dgn trigger dari Saf telah start memasak juga.

Serius sangat seronok ok. Masak ramai2. Even technically saya takla masak sekali dgn diorg. At least dapur tak sunyi.

The best part is:

Boleh kongsi2 resipi and tips memasak :)

Apa yg saya dapat sepanjang seminggu lebeyh masak secara berjemaah:

1. Fun
2. Kerjasama!
3. Resipi baru - lempeng jagung, cendawan black pepper, roti2, mcm2.
4. Baru tawu nak masak kuey teow grg xperlu rebus dulu. hehe.

Haaa..few tips kalo kita masak sama2 taw! Sekadar my observationla n apa yg kami serumah apply. Tirulah kami (Eceh~ haha)

1. Play ur part. Tak kesah la sekadar cuci pinggan atau potong2 bwg, it shows dat ur contributing

2. Sume pompuan reti masak! And they have their own style of cooking. (seyes tak tipu. so share same2. xperlu take control lebih2)

3. Sharing is caring. Tak kira kongsi duit or kongsi makanan.

4. Contoh senang, macam saya n peah. Minggu ni saya beli ayam, peah beli daging. Minggu dpn vice versa. Brg2 asas kongsi2 phm2 sendiri. Mmg save n best sgt2!

Jumla try masak2 ramai2. Memang akan rasa sangat best and fun! Saya byk belajar masak macam2 dgn cara yg berbeza. ngeee~~

Gambar? Nantila amek. heehe.

7 comments:

imaginary.cat said...

betol3.

ZeTtY said...

oyyeaayy~
sharing is caring!
i liikkkkeeeee~~~
pasni aku nak potong2 bwg jelaaaaa....

SuRayA^i. said...

ngeh ngeh..
sharing is caring bebeh!
aku nk tumbuk2 je boleh? XD

Orkid said...

zet: mane bleh! hahaha

Zz~ said...

bila nak masak kat rumah ak lak ni..hoho

Orkid said...

sur: haha. zeti potong bwg, ko tumbuk. aku tukang kacau2. ok? haha

zz: nnt aku dtg us, aku msk kt umah ko (bile la masenye dtg~) haha

Farhah (applegreen) said...

minggu nih aku beli sotong..rahmah beli udang..minggu depan sotong aku beli..udang rahmah beli..mggu depan lak...aku beli sotong gak..mah beli udang..hahahahah~mknan feveret mesti ade!:P