Orkid Says:

You can start anywhere and do anything with a good attitude and willingness to learn

Saturday, February 6, 2010

Breast Cancer Awareness :)

Maaf entry nih sangat lah outdated. Tapi memang nak cerita jugak.
Rabu itu sangatlah gile. Hantar progress repot la. Ada ability test lagi. Macam2 la..Serius sangat hectic

Tapi tertarik sangat nak pergi ke campaign neh.

Breast Cancer Awareness Campaign.
eh malulah.. ceh..takde malu2. kita dah besar. ahahah.
I think i have to start thinking about this. Dah tua katenya.
Maka saya dan peah sampailah lambat. ahaha.

Memang sangat best and informative talk tu.

Kanser payudaralah pembunuh utama wanita.

First ranking Chinese, 2nd indian and third malay.

Dan kanser ini lah yang paling senang dicam. Pegang2 je. Eh dah jumpa :P hehe

Bila start talk pasal pemakanan je,saya dah gelisah. hahaha.

Tapi sempatlah take note few things

Makanan yang boleh menyebabkan kanser:

1. Makanan yang disalai/dibakar macam bbq chic. Makna lain, makanan yang ada direct contact dgn api.

2. Processed food. Ni memanglah. Adui. susah nak elakkan

Makanan mencegah kanser:

1. Teh hijau

2. Buah beri

Yang lain tak ingat apa. hahah.

Sebagai wanita yang prihatin (gitew~), saya dengan beraninya tampil ke hadapan dan mengajukan soalan. Adakah deodoran boleh menyebabkan kanser?

So dia jawab. Tak ada kajian saintifik yang membuktikan deodoran adalah penyebab utama kepada kanser.

Ok sekarang saya nak ajar cara nak wat BSE ---> Breast Self Examination

Sila bukak bra anda sekarang!!!

Hahaha. baik2. kidding.

1. Kat dpn cermin, tgk breast anda. Ada mende pelik ke. Perubahan size, tekstur or warna. Dun wori. Appreciate ur assets k? heehehe.

2. Kemudian, letak tgn anda kat kepala n tgk balik your twin. Ada nampak ape2 ketulan ke?

3. Letak pulak tgn anda ke bwh dgn menunduk sedikit. Perhatikan lagi.


Step 4, raba2 your twin. rapatkan jari dan try carik apa2 ketulan atau rasa keras. Buat kat dua2 belah yer. tangan sebelah lagi diletakkan kat belakang kepala.

5. Jangan lupa rasa kat bawah ketiak yer. N tekan/gentel lagi ur nipple. Ni untuk kesan sama ada discharge macam darah or liquid kua dr nipple

6. Baring dan lakukan macam step 4 tadi.

BSE nih bukan la kena wat setiap hari. Dan ini bukan dapat mengelakkan kanser. Tapi pencegahan awal. Kalau anda cek tiap2 hari pun and discover ada lump, tapi tak wat pape, xde guna gak.

If you find any lump, atau pape yg pelik, pls pls g klinik.

Sekarang seorang dari 9 wanita menghidapi kanser payudara. So bayangkan! Jangan jadi mangsa tuh ok.

Jangan risau. Kalau anda masih di stage 0, 100% insyaAllah boleh dirawat.

Dan kanser menyerang as early as 22. Dan trend skang, budak baru abes SPM pun da ada fibroid/cyst dalam breast dia. So kawan2, tiada alasan untuk tidak cek.

Tak kesahlah anda ini atlet.

Anda mengamalkan hidup sihat.

Anda tiada masalah kesihatan

Anda kurus

Anda tiada sejarah famili menghidap kanser

Anda muda ke

Sume boleh dihinggapi kanser.No excuse!

Paling senang, anda cek dalam shower masa tengah sabun, betul2 lepas period. Cek everytime u nak mandi wajib sebab period. Jadikan rutin ok?

Memang best lah talk nih. Hopefully makin ramai yang sedar pasal kanser ini. Jangan pandai cakap je. hehehe.
Yang palng best, kami dapat goody bag! (Itulah tujuan utama kami dtg)hehehe. Dpat sabun eubos, makanan, pad dan SIJIL!!
:)





Ni lah muka kami yang excited! hhehee. Best taw kat sane, boleh cek tahap stress, ujian personaliti, ujian darah, bmi, ape lagi? pemeriksaan klinikal payudara.

Kalu anda lihat payudara anda adaketumbuhan, lekuk pada kulit, perubahan warna, ade discharge ke, or nipple jadi pelik, anda WAJIB ke klinik dan dapatkan pemeriksaan. Apply kat laki gak taw!



Hurm..saya telah menjalani pemeriksaan klinikal dan ada lump di breast saya. Selama ni saya takut dan tak tahu kat mana nak cek.
So evertyhing is fine :) alhamdulillah. So i feel its my responsibilities to tell others as well.
N pengajaran paling berguna! NO UNDERWIRE BRA AFTER THIS!!
Besi tu boleh pressure ur breast tissues. Dan lama2 boleh membengkak.
Habis dah saya keluarkan segala besi kat bra saya. Cantik je pun without that. Takde pon menggelebeh ke ape.hik3.
Dan lagi satu, rajin2lah massage ur twin (adeh. ni mmg pasti susah nak wat). Takpelah. Nanti dah kawen ada orang tolong. hahahaah.
OK Fine rahmah. Balik sekarang b4 anda digelar pervert :P

7 comments:

Fauzan Abdullah said...

very good sharing!!!

lpas nie i ehem2 plak.. ngeh2 :P

SuRayA^i. said...

ojan, behave~~~~


p/s; marilah kite mnum teh hijau~~~

kucingsiber said...

post yang berguna..bagos2..
aku pon xtau underwire bra xleyh gune :0

Fauzan Abdullah said...

baik suraya..heheh :P

safwanah said...

oh,instead of to make it mantap ape lg ye beknye kalau kite massage everyday? wah...x sia2 lah ak tmpl poster besar2 suh massage hri2...hehehe..btw rahmah mak ak pnah operate pasal ade lump kat bwh armpit die.naseb bek x turns to cancer lg..so we have to cek slalu guys n ladies~

Orkid said...

b: erkkkk
sur: tulaaa..feeling sihat gitew
tirah: tu ah. mari kite tukar. hehe
saf: bkn saje mantapkan, tp dpt prevent cancer :) tu la. mak aku pon ade. n maybe mak kite disebabkan bgkak susu. so nx tyme kite kene pksa hubby kite urut2 slalu mase kite pas da dpt anak. ahaha

Farhah (applegreen) said...

yeah bebeh!sudah diupload dalam blog gituuuu..hehehe..i like those pictures plus twin pictures tuh:P

*aku pervert tak?* hahahha~

anyway, sile la selalu check breast especially lepas mandi yer..hehehe...sebab aku pun experienced dah.so, be alert girlss :)