Orkid Says:

You can start anywhere and do anything with a good attitude and willingness to learn

Friday, January 28, 2011

Busy - Sape busy? :P

Rasa lama tak update blog.

Busy

Eh xleh cakap busy. hahaahaha.

Semua pon tgh busy. Berkumandang kat blog, fb, etc.

Yela...sume pon baru grad, fresh, executive muda, pekerja harapan, so mmg kene drainla.

:) its good to be busy and learn a lot of things while u r young.

Kadang2 terasa agak loser bila ada org come to me and cakap, "Wow busy giler ko rahmah"

ehem. rasa mcm loser. haahaha.

Busy ada 3 kategori

Pura2 busy - sbb nanti tkot boss bg keje byk, so wat2la busy. bukak words doc, excel sheet, bukak email, salin ape ntah kat notebook. Padahal xde wat pape je. Ni mmg sgt memenatkan.

Busy - Masa dipenuhi dgn wat keje tapi masih tak drag sampai tgh malam

Mmg busy - Bangun siap2 sume trus g keje. Lunch pun xsempat. Sedar2 kat opis dah xde org or tiba2 je dah kol 9.30pm. Balik pun sbb terpaksa balik. Kat umah wat keje lagi. Pastu tido. And ulang2.

Tapi definisi busy mmg berlainan sbb ikut kemampuan org. Kita tahu org tu mmg busy tapi relax je. Balance je. Tak stress pon. Tapi busy.

Certain org 24-7 bgtaw die bz gila padahal kol 6pm or b4 dat dah balik, kat umah lepak2.

So ikut taste org la. Tak salah pun tak busy, xsalah pun busy.

Selalu dapat email org tanya pasal Shell, pasal herbalife, pasal hidup. Seminggu sure ade atlis 3-4 email. Thx!!! hepi to help and keep the emails coming :)

N i got this question bila ada sorang nak tanya tips interview tapi i replied boleh tapi afta 10pm.
Afta 10pm pon tak balik keje. N dia tanya keje kat shell mcm tu ke? everytime pon dgr balik lambat (ehem. kol 10 awal lagi hehe)

I replied "how busy or how deep u want in the job it really depends on u, mcm blaja gak kalo nak smthng kena effort lebih (walau kdg2 tak menjadi) tapi believe in effort to aim smthng. U take charge of ur career. How far u want to go"

Jgn takut, mcm company lain Shell mmg sgt amek berat work life balance. Tapi how balance u want it really up to u.

For myself i dun mind working very late as long the environment is very positive, no office politics, got all the supports needed, challenging work. I prefer to be busy.

Bercakap pasal busy, I am thankful i found herbalife! Tak payah pk nak carik makanan. Mmg energetic even u keje sampai kol 2am. Mmg kenyang until lunch hour. kalo my supply dah abes mmg akan bad mood sbb pagi2 bgn nak pikir keje yg kene setel. Pastu nak pikir nak makan ape lagi. Hehehe. Sekarang wat shake tak sampai 3 minit, minum dlm kete n u ready to go!

Paling penting, sarapan sihat!!!

nak tahu lagi? email me k? :D

P/S: Tak sabar nak bercuti nx week!! dah lama takde famili vacation

2 comments:

AlexAlabasta said...

Pergh~ Tahan ke shake je? Oh my~ Brckp psl busy, sde ke nak free2kan mase sket brjumpe? Miss u and Ojan~

Orkid said...

ahahaha. tak percaya kan? tp seyes tahan. kalo x dulu mase intern msti, wajib amek nasi lemak/mee grg dsb utk sarapan sbb xtahan lapar.

eh? nak jumpe?? jum3!! ktorg wiken insyaAllah free :D