Orkid Says:

You can start anywhere and do anything with a good attitude and willingness to learn

Monday, January 10, 2011

Breast

Wah sungguh pervert post arini.

OK harini nak bercerita pasal Breast Cancer and Abnormal Lump in Breast.

This is for our awareness, as I may be the chosen one who experience diz, so I think I need to send this message to all my loved ones.

Malu? Y shud i? Its not like im doing something wrong that I got this. hehe.

Anyway, I noticed i have abnormal lump since a year ago. Tapi beselaaa tak kesah. Sebab pompuan biasa ade lump esp b4 period. its hormon thingy.

My mom pun pnah ade nih and dah buang dah. So the chances for me utk dpt pon same. N FYI mmg ramai yg around our age or younger yg ade lump. So its common.

Then, kat UTP ada Breast Cancer Awareness Campaign so i went there with Peah. Sila baca link ni k. So nurse tu ckp ada lump and i was referred to klinik lppkn. Pas jumpa doc tu, dia ckp nothing serius and bley massage je.

Then..months and months xde pape problem. Tapi pastu rasa sakit and mbesar. Then gi klinik biasa and the doc said nothing wrong.

Then ok laaa. Pastu rasa lagi sakit. So gi la lagi. N dis time referred to KPJ Specialist Hospital. I xnak ada doubt lagi so terus gi la (tapi ni pon take 2 months taw sbb asek delay je nak g hospital)

Honestly now mmg da x rase mcm dulu, and believe it or not it is shrinking from prev one. I penah dgr masa true life experience sharing from a girl yg ade lump, hilang afta guna herbalife, tp i x caya. I tak taw la sama ada i makan herbalife ni ade perubahan. Tapi yg last time i jumpa general practitioner tu ialah mase i mula2 stat makan herbalife on and off. Den makin kurang sakit den mmg delay gi hospital.

Tapi mestilah masih tak ade peace of mind. kot kot kanser ke, so i went to specialist today. Dulu my lump besa dia 1cm and now jd 0.3 cm. so alhamdulillah :)

doc said it is normal lump, berisi air and bukan daging. too small and maybe akan ilang. Alhamdulillah. Kelaka plak kene check gune ultrasound hik3. macam pregnant pulak.ok, kalo leh nampak dlm gambar tu ada hole. yg tula lump. bkn nipple ok haittt bese diee hahaha. so die normal sbb tak mgerutu, n content hny air. but if it is larger and recurring, maybe akan bedah utk buang

So i asked doc tu ape sbb, n no main reason. Sometimes kalenjar dlm breast pch, so air ada dlm tu. And dari article: gen, pemakanan, bra

tapi what i certainly sure is everyone pon leh ada. And ni the best fact i got from the doc. I went to see doc sbb sakit, tp doc ckp so mknanya u xpyh riso ape2 coz normal lump mmg selalu sakit but if tak rase pape it probably cancer.

So pls pls girls check ur lovely twins k :) And for boyfie, abg, bakal husband or ayah, sentiasa la ingatkan ur loved ones. For husband, leh la tlg cekkan trus. hahaa. to boyfie, jgn nak mgatal kang tibe2 kena panah petir padan muka hehee

P/S: Satu lagi pesan khidmat masyarakat dari Cik orkid :P

9 comments:

Farhah (applegreen) said...

hahaha. kalau lump air mmg tak seyes sgt pun dear.alhamdulillah xdpt lump daging mcm aku. kene la wat operation xpasal2.heheh

papepun, jage lah twins anda supaya kelihatan cantik dan menawan. eceh!

Orkid said...

tulaaaa. hehe. lame tol nak gi follow up. dari last year!! hahaa. postpone2 nsib baek xde pape.

yes, kene jaga wehhhh :P

Fauzan Abdullah said...

wow!! dah berkurang ekk.. alhamdulillah :)

now even tak taw wat exactly make the size decreasing, please cont feed the twins with the nutritions.

klakar plak konrg bahasakan bndalah tuh "the twins" hhahah :P

Orkid said...

ok now i plak klaka bile u ckp cont feed the twin

bukan ke twins tu supposed to feed someone?

hmmm :P

-nita- said...

orkid: OMGGGGGGODDD ayat ko mmbesa sgt ko kannn..'suppose to feed sumone?'pastu ade hmmmmmm...ahahha..

Orkid said...

motip?? feed baby laaa ko ingat ape?? hahahaha

SuRayA^i. said...

hoo ni la sbb ko g kpj smlm eh?
glad dat it's nothing =D
pasni jgn mkn seafood byk sgt eh! *tibe2*

kucingsiber said...

pergghhh. komen2 yg sungguh tidak seswai dibaca oleh kanak2 seperti saya :P

joe said...

HAHA.
I gotta give it to you this time kak mah, for putting urself out there and pointing out the taboo. Its nice to see some grown up women holding conversation on this with the intention to raise awareness or just an information-sharing session. Yeah ladies, do take care of urself, and the girls.

hands down, the most honest and enlightening post ive ever read. btw, breast cancer can, and do occur among men too. So, maybe u wanna link this to ur other guys friends. =)


so ojan, bila kau nak join aku tulis pasal prostate cancer plak? hahaaa.. we ought to do our part and spread some message too.