Orkid Says:

You can start anywhere and do anything with a good attitude and willingness to learn

Monday, August 2, 2010

Eggless Choc Chips Banana Muffin

Sorila gambar buruk. besela kamera hp cikai je.

Motip letak nama panjang2? haha.

OK. Disebabkan ramai tanya, so cik orkid bagilah resipi tak seberapa nih.

Kat rumah nih cik orkid penganggur, so xde keje, masak je la haha. Pisang banyak sgt kat umah. So if selalu wat jemput2 pisang sangatlah tak sehat. Mama berpantang mkn telur. n selalu bg pisang kosong je mesti bosan. so bg la muffin ni. hehe

So i try this recipe. Dgn byk edit2 suke suki cik orkid.

Resipi asal boleh dapat dari sini

Memang best muffin nih. Lembut je. Sebenarnya cik orkid tak suka kek pisang, so cik orkid edit resipi dgn tambah oat dan choc rice utk rasa ringan, kurang muak. Makan mmg best je esp bila gigit choc rice. rangup! hehee.

OK. byk pulak cakap kan. ni lah resipi nye

Boleh utk 12 muffin (cik orkid dpt 10 je coz guna cup yg bsr bapak haha)

Pisang masak - 4 biji
Brown sugar - 3/4cup (resipi asal guna gula halus, saje guna brown sugar utk lebih wangi n sdp kot hehe)
Minyak masak - 1/3cup (resepi asal guna melted butter, tp mls nk melt2 ni hehe)
baking soda - 1tbs
tepung berserbuk penaik - 1 1/2cup
choc chips
choc rice
oat - satu genggam. haha

1. Amek mangkuk dan campurkan tepung, baking soda, oat, choc rice
2. Mangkuk lain, penyekkan pisang, masukkan minyak, pastu masukkan gula. gaul sehingga sebati
3. Kat mangkuk yg ade tepung tu, wat "telaga" or lubang kt tgh2. masukkan adunan pisang dan adun sebati.
4. jgn over mix. just 1-2 minit jer. pastikan adunan tu "moisten" if x, tambah sedikit minyak. jgn guna hand mixer k. gaul pakai whisk or senduk pon ok.
5. masukkan dlm cup dan tabur dgn choc chips / ape kacang jika suka
6. bakar sesedap rasa (saya xde auto oven, guna oven zmn jepun, kena cek slalu ahaha) tapi pre-heat dlu yer oven. and guna lidi utk taw da masak ke x

tu jeee sgt senang kan? hehe.

Selamat mencuba :)

3 comments:

safwanah said...

improvise itu perlu untuk masak... hebat ko rahmah..yg resepi xde telur tu pun ko yg tuka ke?

chelo0p said...

babe! thanks. nnt aku try.

BB Nadia said...

Wow...nampak sedap, terliur.

nak tau tak ada satu makanan eksotik dari Terengganu...etok.

Kalau nak tau gi blog saya, jangan lupa follow sekali.