Orkid Says:

You can start anywhere and do anything with a good attitude and willingness to learn

Saturday, August 14, 2010

My new Life

The clock is ticking...

I cant wait to explore the new adventure.
I kept it as a secret. At least at facebook and my blog.But I had shared with my friends.

This is my new place of adventure..

16 August 2010

My first day at Shell

Memang dari dulu tak pernah termimpi pun utk join this organization.
Kat UTP selalu je Shell jadi main sponsor. Sponsor mesti ribu riban. Booth mesti gempak2.
Saya tak berani pun nak dtg booth dia. Saya rasa it is a way beyond my capabilities. Memang tak layak.Kisah bermula bila Peah ajak pergi Shell Management Skill Games Workshop. Yela, as a final year student, mulalah cuak kan. Takut pulak underemployed.
Kat situ baru terdedah. Wahhh susah betul interview dia. Wahh banyaknya benefit dia. Salary pun masyuk. Tak mungkin la kerja sini.

So bila pergi workshop tu, mmg kena la isi online application. So isi la. Terhegeh2 isi. Banyak betul nak kena isi. Ish2.Then, pergi interview pulak. Mula2 dia screen by our application, then baru layak ke interview.

Tak prepare pun...cuma prepare mlm tu dgn Peah. Masa ni beriya sgt suruh Ojan join Shell. Biar saya join EY.
Masa interview...memang rasa macam org bodoh pun ada. haha. Susah gak la. Tapi masa tu mmg saya tak nervous so bykla idea2 mengarut keluar. Kenapa tak nervous? Sbb mmg pasti tak lepas. Berharap tak lepas gak sebab tanak tempuhi next stage yg lg horror.

Then, ojan dpt email yg kata dia tak lepas. Mira lepas. Masa tu rasa tabik sgt kat dia.
Lamaaaaa lepas tu baru dpt email yg kata saya lepas.
Serius tak sangka. Masa tu takut sgt. Sebab saya pikir mesti akan jadi org paling blur masa next stage. Tapi sebelum dpt result lagi dpt mimpi yg saya lepas that interview.
Management shell sgt bagus. Sgt structured. Sgt fair.Sgt professional.
Tu yg buat saya bertambah takut.

OK. Masa dapat mmg la nervous. Sampai satu mlm tu xleh tido coz risau memalukan diri sendiri. hehe. Masa tu study week.
Tapi saya ingat lagi, satu masa tu, mcm biasa study dgn ojan, sy terpandang majalah oil n gas. Terus mcm ada suara berbisik " Ambik majalah ni. Shell tempat kau nanti"
Boleh tak camtu? haha.Tapi sy mmg selalunya ada instinct yg kuat. Masa tu belum lagi Shell Recruitment Day.

Allah memang permudahkan segalanya.
Chen dtg membantu.. Mmg membantu tapi makin wat saya nervous. Dia sgt yakin saya akan dapat Shell. Thanks Chen!Sign tu makin kuat. Sign yg mengatakan rezeki saya kat situ.

Tapi memang la sgt nervous ok.
Perkara yg buat saya bertambah nervous bila Shell tolong arrange my flight from JB to KL. Two way ok. N stay kat Nikko Hotel.

Sy yg sgt tak mampu ni mmg la excited. Naik MAS n 5 star hotel. haha. Pdahal baru interview je.Pergi sana saya sgt enjoy. Kwn2 yg best. Hotel yg best. Travel alone naik MAS (perasan independent women kan ahaha).

Muka excited naik MAS. Ye. Saya jakun. hahaa. sume free sape tak excited kan? :P


Gambar kat hotel. Sgt spacious. Luxurios. Duk sorang2. Heaven! Tapi saya sgt flat on 1st day taw.
Katil sgt best tanak bangun je rasa. hehe

The best thing, ojan was there to support me (haiipp die bukan tmn kt hotel taw haha). To help me. Dia memang tolong sy sgt2. Sy akan ingat jasa dia :) He will be the first one I celebrated with afta i receive my first salary.

Masa first interview, sy sgt cuak. Gagap. Tak tahu ckp apa. N kertas yg saya tulis2 sume point tertinggal haha (masa tu kena present). Bayangkan! Masa tu rasa malu sgt dgn interviewer. Tapi i did try my best. Give out my ideas.

Kemudian, saya byk motivasi diri sendiri. Bergurau2 dgn other candidates. Tenangkan diri. Ambil air sembahyang. Eat chocs. Pulak tu tiba my heels koyak. Nasibla ada kasut backup. haaha. (Being typical me, mmg bwk kasut extra)

Ni gambar saya and other candidates.

Then, I did my best. Be natural. Relax.

So I think i did quite well at the 2nd n 3rd part.

InsyaAllah i will post tips on the interview k. This post is just to share my experience n feelings.

Tapi masa tu saya sgt tak confident. Siap cakap dgn sume org, 80% fail lah. haha.
Ojan je tak percaya. haha. sebab dia ckp everytime saya ckp cm2, sure dpt. so dia mls layan. haha.

Tapi saya sikit pun tak rasa menyesal. It was such a great experience. Ada 4 org interviewer yg sgt nice. Sume manager. 2 hari bersama Shell mmg buatkan saya betul2 nak join them.

Besoknya, Jeslyn call. Lama baru angkat. hehe. Pastu die start dgn strengths and comment. OK, not bad la. Then dia bgtaw result siap ckp "Jeng jeng jeng"

"YOU ARE SUCCESSFUL"

Terus menjerit taw. Melompat2 keluar bilik. Masa tu on da phone lagi. Byk kali tny is it for real?

So itulah ceritanya.. Maybe ada org lain rasa secure a job satu mende yg biasa. Yela, bukan saya sorang pun dpt kan? Tapi it really means something to me. A mark in my life.

I dont know what future will bring me. But what I know I must give the best in everything. Believe in myself and work with full of integrity. I believe this is the trusts that had been given from Shell, family and Allah.

Please pray for my strength, health and rezeki yerp!

:)

P/S: Anyway, congratz taw kpd sesiapa yang baru dapat placement kat Petronas and tempat lain. Korang memang gempaklah!

10 comments:

tienzyee said...

wah wah, namaku nek lagi, hahaha

Orkid said...

hahaha. yela. main actor tu :P

Fauzan Abdullah said...

such a nice sharing and story!! :)

congrates again and gud luck ><

tienzyee said...

eh, sempat plak ko ambik gambar malam tu, aku duk study materials je :S

Farhah (applegreen) said...

hehheh gudlak bebeh :)

anis said...

Congrats and happy kerja rajin-rajin Rahmah :)

An aNgeL WrOtE my StoriES hEre said...

Hehe~Excited bile mmbe da start keje...but sgt rindu time blaja2 dlu~Kak Mah kite ni mmg hebat!Xrugi la Shell hire ~~~Gud luck Kak Mah..Ingt...if tensen keje..ingt la it is not the end of the world...n xd keje pon yg sng~huhu...Hidup Kak Mah!!!

Anne Boleyn said...

wow! kagum sekejap! congrats!! :) memang susah ko klu nk keje kat company cmtu. awkk mmg TERBAIK.. :)

(●*∩_∩*●) said...

dear,
happy la su bc topic ni..even dah lama pun post ni...hey, that chinese guy yang pkai baju pink tu classmate su tau..wah, xsangka plak dia smpai peringkat ni...die dapat shell jugak ker?

Orkid said...

Hihi. I bc balik okkk omgggg hahah. Dia xdapat dear :-(