Orkid Says:

You can start anywhere and do anything with a good attitude and willingness to learn

Thursday, July 8, 2010

Sharing Ayah

Hari tu ayah share dgn cik orkid mcm mana hati dia sgt terkilan dgn anak sedara yg lupakan dia lepas ayah susah payah tolong dia dapatkan kerja.

"Bukan duit yg ayah nak, tapi ingatan"

Cik orkid pun terfikir jugak.. Ha'ah. Rasanya cik orkid ni memang sebijik dgn ayah.
Kalau yg mampu, tolong..
Bila dah dapat tolong, sikit pon xnak balasan.
Cukup dgn msg terima kasih or beritahu keputusan pon dah cukup bagus.

Memang betul dia dapat memang usaha dia.. Tapi tak salah kan mengingati org yg "mempermudahcarakan" proses2 tu.

Ayah pun cakap

"Kaklong, ingat taw kalo ada org tolong, ingat kat dia. At least tanya khabar"

Bukan masalah ikhlas, tapi kita tahu lah perangai org mcm mana. Bak kata org habis madu sepah dibuang. haha.

Cik orkid, mana yg mampu mmg tlg lah sikit. Sebab banyak kali cik orkid ada masalah Allah tunjuk jalan. Berkat kot.

Teringat masa nak habis belajar, ramai yg tanya itu ini pasal tips interview. Pasal kerja.
Cik orkid dah secure something, so tak kesah la membantu. Tak rugi sikit pun. Seronok.

Cik orkid sgt seronok sbb my roomate bagi msg ringkas "Aku recommended. Thx taw"
Lebih kurang. So apa perasaan? Seronok gila kan? Tumpang happy. Dari situ kita taw dia kawan jenis mcm mana. Thx dyla!

Tu contoh paling mudahlah. Bukan pasal carik kerja je.

Sekarang cik orkid dah secure something. Cik orkid sentiasa ingat semua yg berjasa. InsyaAllah.

Cik orkid percaya kejayaan bukan atas usaha sendiri. Atas pertolongan org lain dan juga doa org lain. Juga rahmat Allah.

Untuk kerja cik orkid, cik orkid dgn ikhlas bgtaw if Peah tak gtaw pasal workshop kat UTP dan tlg register mmg cik orkid tak pernah apply. If Chen tak tolong dgn tips, mmg cik orkid tak lepas interview. Kalo ojan tak support emotionally, mmg saya tak dpt buat apa2. Kalau family tak doa dan bagi kemudahan mmg susah sgt. Dan kepada kwn2 esp housemates (specific lana, dila n peah). Memang selalu ingat tuh. Kpd acap gak sbb selalu mintak tlg dia buat surat. Peah mmg on the top sbb selalu kaco dia tny itu ini. Maaf kalo sesiapa tak tertulis nama kat sini. Semoga yg tak tertulis nama, jasanya lebih diberkahi Allah. Selalu doa kpd Allah agar mereka dimurahkan rezeki sbb mereka dah tolong cik orkid dpt rezeki :)

Bukan untuk menuduh atau mengkritik sesiapa. Kita, especially Cik orkid sendiri selalu terlepas pandang. Sharing ayah betul2 membuka hati. Kita selalu mengejar cita2. Tapi kita lupa, siapalah kita tanpa mereka yg memberi pertolongan.

Ingatlah org tersayang. eh? hahaha :P

5 comments:

dyla said...

will always n always igt ko!!
hee..muahhx!!!!
nnt da kat kl bule ronggeng2..
nk pegi jb jauh sgt beb, tp kalo ojan otw pegi jb ak nk tumpang..hahahaha~

Farhah (applegreen) said...

eh.aku ade dlm list ek? hahahhaa. aku tolong mane yg mampu je beb. yg lebih nye usaha ko sndiri. kalau 100 peratus tuh, aku tolong 5 peratus je.hehehe.ceh, rendah diri sehhh.

neway, ko jgn beli heels.sepak ko kalo ko beli *ini serius*

hahahhahahahahahahah~

tienzyee said...

eh eh thx jugak sebab pinjamkan kete ari tu...
hehehe

Fauzan Abdullah said...

wah!! im suprised!! tak sangka, my latest entry is related with this entry.. Yes.. bukan ssh pon, just say thank is more den enuf. :)

tp sometimes kiter lupa or pape..same2 kiter ingt mengingati sesame lain :)

Orkid said...

dyla: yeah rumate!! nnt kite ronggeng2 n shopping2 k!

peah: tnpa 5% tu pon xbjaya gak kn? haha

chen: not a prob

ojan: :)