Orkid Says:

You can start anywhere and do anything with a good attitude and willingness to learn

Saturday, August 22, 2009

Kritikan - how we accept it?

KRITIK DAN KRITIK.

Some ppl can accept dat positively.

Tp ramai gak yg xdpt trime n trus DOWN.
Rakyat Msia esp..mmg xleh trime kritikan (termasuk sy) kalau ada org kritik,
mulala down la...anti org tu la...wat mcm2 la.

Pdhal, kritikan itu membina. N if we look at positive side, kita boleh improve. Ppl see the room of improvement for us.

Pengalaman saya join banyak event dan juga intern di EY telah membuka peluang diri utk melihat, mendengar dan menghadapi pelbagai kritikan.

Bukan hanya kritikan, malah kutukan.

Tapi kutukan tu mmg kita tak boleh trimala kan?

Dulu saya memang honestly akan down, menangis, maki2 if terima kritikan. Makin lama, saya dapat menerima.

Dear, kalau tanak terima kritikan, tak payah wat keja ape2, tak payah buat blog, tak payah nak involve dgn relationship, tak payah wat ape2.

Pendek kata, tak payah hidup atas bumi la!

hahaha. Dlm buku La Tahzan (Jgn bersedih), ada menulis yg kita sbg manusia tak akan lepas dari pelbagai kritikan, cacian, makian, fitnah dll.

Terima lah kritikan...takkan nak dipuji sentiasa..kan??

Tu la bangsa kita..suka sgt dipuji. Tp kalo kita wat kritikan, mula la sampai masam2 muka, blok sane cni..maka, ramai la jd manusia HIPOKRIT. Mulut manis je. Bangsa kita pon xakan maju. Ye la..terima pujian je...bajet bagus je.. tanak trime kritikan.

huhu.

YES..i noe it hurts. I know it very well. Been there, done that. Bila kerja mcm gila, we put so much time n effort, den org kritik, mmg sakit.sgt3 sakit. tp we hv to. for future improvement.

Kepada org yg mengkritik plak..agak2 la..guna formula timbang bola.

Puji2 dlu..pas2 baru bg kritikan. tp jgn kritik je! bg suggestion. Jgn pandai ckp je! tp msti kritikan yg berisi.

Ok..post ni utk ingatan diri sendiri dan juga org lain. Terima kritikan seadanya..
Selalunya org kritik sbb they care, n hasil kerja kita diteliti dan dikenali. :)

4 comments:

imaginary.cat said...

btol3. kita perlu mengkritik dan dikritik sometimes.
after all, life isn't about being perfect =)

Orkid said...

yurp. life is all about doing mistakes..and eat well. hahaha

SuRayA^i. said...

stuju sme tirah..
org yg tahu mengkritik org lain tp x dpt trime kritikan ptt berhijrah ke planet pluto..

Orkid said...

ye ye. mari kite humban mereka ke planet pluto. haha