Orkid Says:

You can start anywhere and do anything with a good attitude and willingness to learn

Wednesday, August 12, 2009

Flea Market...Hard lesson learnt

Last weekend saya dgn Ojan dgn penuh excited turun KL utk join flea market / bazaar di Lot 10.



We thought that everything will be ok and we would have a huge sales there.



But everything mmg jauh sgt3 dari sangkaan.



Kami ditempatkan di car park yg memang tersorok dari laluan. Cuba bygkan anda bukak booth di carpark dgn kereta lalu lalang dpn booth anda?



Panas, dgn asap kereta, dan tiada org... serius. Ni ada sedikit gmbr. Try to look happy and be happy.
*nmpak x? mmg kami exactly kat parking area*


Masa tu ada lebih kurang 20 booths.. Kami start dlm kol 12. Dahla masa nak setup pon didiskriminasi. Tp ni semua pengalaman. Wahai peniaga Melayu, bersatulah anda...jauhkan dari hasad dengki. Really.



Kemudian, saya and my b of coz dgn bantuan Nita dan Kamil berjaya setup booth dgn jayanya.



Kemudian, sampai pukul 3...not even a single customer. Same goes to the other traders. Kemudian, diorg mulalah bising2 n nak mintak refund. Kami mmg xkesah. Sbb kami mmg dpt invitation scr free sbb diorg pnah wat hal dlu.



Ya Allah..mmg drama giler ah. Sape nak taw details jum open table. hahahaa.



Itu la nasib kami. Munkin tiada rezeki..jd bazaar tu jadi cancel la. Tp sbb kami dah dtg all the way from perak, so kami try la the 2nd day gak. Mase tu tggl brape booth je tggal. Even mcm org bodoh je bkak booth kat carpark, tp ktorg try gak.



Same gak...mmg sikit sgt org. N total sale ktorg ialah 2 shawl rm10 and satu shawl rm15 n satu gelang rm10. Sgt2 sedih. Like seriusly.



Utk lot 10 ni kami da byk bersedia dan modal dikeluarkan agak byk la. Terutama kos perjalanan. Bygkan kami dr umah masing2. Saya di JB and Ojan di Tganu bjumpa kat KL. Then balik UTP sbb sume stok kat sane coz we didnt expect dpt cuti H1N1.



Tu dah kira kos la jugak.

Kemudian, g KL.

Then balik Perak lg.



Belum tmasuk kos pengangkutan amek brg dr supplier.



Psl brg yg dibeli, mcm shawls, brooch dll sy tak riso sbb bleh jual kat blog org dgn my fren. Tp sdikit sbyk affect us.



Dan kami amek brg yg sgt byk dr Kak Dayah..pemilik butik tudung kt Sunway. Kak Dayah sgt byk tolong kami. N seriusly rasa nak nangis masa nak pulangkan balik kat dia. Sbb satu pon tak terjual..tp saya amekla beberapa helai...



Tu la experience :) And i am so lucky to hv my frens who always support us. Serius. Every single thing yg u bought with me is like .........i dunno how to describe. But i really am grateful.



Jgn riso ye kwn2..hrga yg sy bg tu mmg murah n tak cekik darah pny la.thanks again. Even tak beli tp stakat tny or melawat pon dah cukup buat diri rasa hepi :)

And of course to my biz n life partner - Ojan. Yg menjadi sumber kekuatan diri.



P/S: Utk cover la ckit2..saya akan jual brownies yg sgt besh n kerepek2. Anyway, i will neva regret wif biz. I believe dat for one to succeed he/she has to go thru a lot of circumstances. So we r very grateful to hv diz experience. Kwn2..doakan ye :)

1 comment:

Fauzan Abdullah said...

yes2..very good experiences.. :)

And the other side jugak, boleh lar rase susah and sediy mcm nie..hope one day, we all goyang kaki jer.. bukan kiontg cari duit,,but duit cari kiontg...Insyaallah..doakan kami..and thank for supports :)