Orkid Says:

You can start anywhere and do anything with a good attitude and willingness to learn

Wednesday, October 21, 2009

Jodoh dan gerak hati

Ceh...memangla saya tak kawen lagi. Tapi setakat share. Coz ketika persidangan persatuan makwe2 orang di mapley mahupun di bilik..ni lah salah satu topik yang hangat diperkatakan.

Dah lama sangat nak post entry nih. Tapi tak sempat2..

Ni bukan idea saya sahaja.Adapted from my readings, Campur2 dgn rakan2 dan pengalaman diri gak. :)

1. Bersahaja

Cuba lihat pasangan. Selesa tak dia? Nampak pura2? Selalu kontrol ke? Jadi jangan la marah kalo kadang2 pasangan makan atau duduk "tak sopan" depan anda. Dia tgh jadi diri sendiri. Dan meminta anda menerimanya. Jika penampilan dibuat2, ayat2 jiwang dibuat2..haaaa tu kena cek k

2. Kenali dia dari kawan2 dia

Cuba borak dgn rakan2. Selidik dia. Tapi tak perlu lah nak merimaskan roomate dia, kawan2 dia sume. Tak perlu. Observe. Pernah tak rakan2nya or rakan2 anda sendiri puji dia? Atau macam ni la. If anda ajak rakan anda keluar dgn pasangan, perhatikan...rakan anda buat muka or menolak tak? haha.Selalu tak rakan2 mengajak pasangan keluar sekali? Memang susah nak bgtaw, Tapi kenali psgn dari rakan dan famili dia. Sebab psangan mestilah baik dpn kita..pijak semut pun tak mati.

3. Terima diri seadanya

Anda gelap? Anda gemuk? Atau ....besar? Berlemak? haha. Atau apa2lah. Dia kutuk tak? Teguran membina takpe. Sebab anda kena ingat, bila dah kahwin, 1001 keburukan lagi akan terkeluar. Kita tak akan sopan sentiasa. Kita tak akan lawa sentiasa. Kita tak akan kaya sentiasa. Kita tak akan berjaya sentiasa. Will he/she accept us at our worst moment? Ugliest time? Sebab if he/she looks to ur physical, percayalah..tak akan kekal lama.

4. Memahami

Percayalah..ketika in the early stage of relationship sure susah nak faham. Takes time. Tapi dont expect he/she faham sume without kita express apa2. Dia dan kita memang bukan ahli nujum. Komunikasi tu penting. Dan kita lihat pasangan...ada effort tak untuk memahami kita? Bila dia dah paham kita apa dia buat?

5. Tampilkan kelemahan

Tiada siapa yang sempurna. For me.. I want him to accept me at my worst so that he deserved me at my best.

6. Kata hati

Paling penting. Solat istikharah. Doa. Kosongkan minda. Jika dia juga hadir, insyaAllah dia lah yang akan jadi pasangan kita.

P/S: Semoga dia jodohku. Ameen.

1 comment:

Fauzan Abdullah said...

wahh!! mntap giler post!! huhu..im totally agree :)

kalo nk taw dr pndagan laki plak..

sila contact mr. ojan.hehe :D