Orkid Says:

You can start anywhere and do anything with a good attitude and willingness to learn

Wednesday, May 2, 2012

Habit

This exactly me..during uni time..and now..
Yes...betul la orang cakap, if perangai macam tu, if keadaan berubah pun perangai masih macam tu.

Contoh, if gaji 2k tapi xcukup sbb bad management, if gaji increase to 5k pun xcukup
If malas nak masak masa bujang, same goes masa kahwen..maybe with exception 1 year baru2 kawen haaha.

Hence, 6bulan ni nak try upgrade diri and reset minda untuk buang mende2 negatif. Orang cakap if perkara tu dipaksa rela buat selama 40hari, maka automatik akan jadi habit.

Contoh kecil yang saya buat. Masukkan laptop dalam boot everytime saya masuk kereta. First 2 weeks selalu lupa, tapi saya paksa diri keluar gak and susah2 masukkan dalam boot. Now macam automatik je :D

I think we can apply to anything. Ni my list:
1. Solat awal waktu
2. Angkat kain once dah kering, bukan once stock baju dalam da abes haha
3. Lipat kain everytime afta angkat kain

P/S: Im on long vacation now! One week kat my parents house. Bliss! Will update more :D

1 comment:

Farhah (applegreen) said...

ok. ini kelaka. sungguh menggambarkan kau!hahaha