Orkid Says:

You can start anywhere and do anything with a good attitude and willingness to learn

Tuesday, April 17, 2012

Percutian Bajet: Perhentian Island

This is rather a bit "ad hoc"holiday..but full of excitement!! 

Its all started when someone said rindu krabi holiday...then another one cakap stress, then another one suggested we go to local island..cheap and nice..
So I would like to thank the person who made it happened..zetty and sur.

Kami pun confirm pergi berempat..myself, suraya, zetty and farah. Girls trip kononnya.. Gamble je gerak dari KL pukul 10malam and sampai kat umah my fiance at 4am. Alhamdulillah kebetulan tunang pulang bercuti ke terengganu, so kami ada tempat berteduh hehee.

Kami naik bot ke Perhentian dari jeti Kuala Besut. Our agent, Mr Ong tu sangatlah nice. Boleh nampak dia ikhlas buat kerja and tak berkira sangat. My fiance mengiringi kami ke Perhentian Island setelah dipujuk oleh Uncle Ong pergi balik one day rm50 jah. hehee.

Ok..need full review on the resort boleh pegi kat my fren's blog
http://damagebutstillokay.blogspot.com/2012/04/coral-view-island-resort-perhentian.html





 
The resort is sooo nice. Receptionist tu cuak2 if fiance tido sekali dengan kitaorg..hahaa! Nehi nehiii


Ni lah kamii yang tido hanya few hours...except farah ahahha :P



Sampai2 ohhh mungkin sebelum sampai lagi..kami over excited dengan keindahan pantai. Serius...air yang macam untouch. Sangat clear, sangat best. Nak nanges bila ingat balik....





Ni adegan zeti yang ajar farah pakai goggle..hehee. She is the one who taught me too when we were in Krabi..


Tepi pantai pun boleh snorkelling. Ikan sangat banyak...
1st day: Cik orkid pantai terapungkan diri ( i dont know how to swim actually)



Hari tu jugak ada trip snorkelling around perhentian... 4 kali turun...sangat indah. Ya Allah...
Nothing beats this island laaa compared to Krabi/Phuket.

Malam free n easy..we were soooo tired.. Tido dari pukul 830 bangun 830pagi. haha!



Then besoknya bersedia untuk whole day snorkelling trip


Ada baby turtle!! Kali ni kami ke redang, taman laut and lang tengah pulak...jumpa baby shark, nemo, turtle, macam2 coral yang sangat cantik...



2nd day: dah pandai berenang sikit2 without life jacket. hehee.

I miss this place already...n i promise to come here again..to take diving lesson maybe? :)

betul orang cakap, berjalan tu memang sunat. Setiap masa puji kebesaran Allah..fikir macam mana indahnya kehidupan di bawah tu..kita x nampak...

And..its good to take a break...do something that u like to. Macam aktiviti ni, i have a lot of lessons. Jumpa orang, tengok kehidupan, dengan kawan2 yang sangat best...banyak sangat belajar :)

Automatic impact: I was very energetic on my 1st day working after holiday. Alhamdulillah I got this vacation betul2 tepat2 masa i was "promoted" to senior. And..i cant thank enough to my girlfrens Zet, Sur and Farah  and of course my soulmate: Fauzan :D

P/S: This is not a bad place for honeymoon taw. Serius. It is wayyyyy better than Krabi minus layanan la kot. If kat Thailand u macam raja sikit. Tapi for short and cheap gateway u can go less than rm500 per pax. Serius!

9 comments:

Mawar Fadzil said...

Bestnyaaa i LOVE perhentian! Air dia sgt cantik kan? I pun rasa nak gi holiday now... Hehe

ciksusu said...

tunang terengganu kat mne?? ;)
best kan snorkle kat sne..rindu nak pergi lagi ;)

Orkid said...

@mawar: sila2 sgt besttttt aaaa teringat air dia yang clear!

@ciksusu: kat area setiu dear. u org tganu gak ke?

SuRayA^i. said...

Omaigod rahmah cpt gile ko tulis psl phntian! Ak pnye la gigih pstu simpan dlm draft je sbb mls nk sort gmba =.=

Orkid said...

sur..excited noxxxx n aku tulis summary je. ko pny sure details n ada byk chapter kan hehee

-nita- said...

besttnyeeeeee....i'll be there soonnn.hahaha

nazura my said...

Bestnyeee....dh lama teringin nk g....tp tiap kali turun laut tu,ade byrn ker...?? Hotel mahal x...??

nazura my said...

Bestnyeeee...dh lama teringin nk g....tiap kali turun laut tu ada byrn ker...?? Hotel mahal x...??

nazura my said...

Bestnyeee....dh lama teringin nk g....tp tiap kali turun laut tu,ade byrn ker...?? Hotel mahal x...??