Orkid Says:

You can start anywhere and do anything with a good attitude and willingness to learn

Thursday, May 3, 2012

Dugaan Bertunang?

Ok..mood bertukar kepada wedding balik.. Alhamdulillah cuti seminggu balik cuti memang setelkan segala pasal wedding. So list yang dah "check"

1. Catering - insyaAllah akan amek Pak Akob, review later
2. PA system untuk nikah n reception
3. Persembahan ghazal..if ada duit lebih amek zapin sekali - parents request. layan je utk diorng hepi :)
4. Kain untuk my family - baju mama n my sis lace pengantin u volssss. baju i pun x terpikir ape lg..hahaa. layan~
5. Kain bridesmaid aka dayang angkat hantaran 11 orang
6. Diskas dengan photographer n videographer - hafeez arshad, review later

Conclusion? I am officially broke. Nanti kais pagi makan pagilah. Alhamdulillah ada candy buffet job, so xrisau sangat atlis duit makan tu lepas :)

Bridezilla? No no no. I will not be one insyaAllah. Sebab semua yang jadi xkan perfect..n i dun expect perfect pun..if anything wrong jadi, semua tu mmg dari khilaf diri sendiri..

Ok bercakap pasal dugaan bertunang..i've heard a lot of my frens cakap pasal ni...Cik orkid bertunang last december..so first 3 months tu hepi je..maybe ade la satu dugaan tu..then now macam ada lagi. Tapi cik orkid tak rasa tu dugaan bertunang..tu memang dugaan hidup..sebab x bertunang pun banyak jugak dugaan kan? hihi. Ok to summarize my "dugaan"

1. Hati bolak balik
Masa ni bulan 2 macam tu..serius masa tu rasa nak cancel tunang..haha. Sebab rasa serabut..nak kahwin laaa pastu mesti ada anakla..padahal cik orkid tgh obses dgn kerjaya..masa ni pikir sendiri2..serabutkan kepala otak
In the end: cik orkid dapat jawapan semasa pergi konvensyen bidadari dunia. Alhamdulillah. Seolah2 Dia bercakap dengan cik orkid :) nanti cik orkid share ya

2. Eczema
Gatal2 yang sangat teruk for about 2 weeks...serius sangat gatal..sangat sakit. Garu sampai luka..masa mandi pedih sangat. Masa ni cik orkid surprisingly kuat. Eczema yang teruk sampai kat muka, leher, semua bahagian badan sampai lutut..Memang masa tu cik orkid rasa sangat Allah nak uji..sebab cik orkid kan suka gi spa (now da almost 3 months x gi sbb xde masa)..then i was very happy sbb badan ala2 flawless, xsabar nak tunjuk kat suami (gituuuu) tapi adolaaaa kena eczema ni parut merata2 bagai bintang di langit haha. Tapi syukur, lepas jumpa 3 doctor, dah sembuh sepenuhnya. Syukur sangat2..

3. Bridal "lari"
Ni kejutan semalam..sangat tergezut..bridal ni laaaa cik orkid book 1st thing...dari tahun lepas lagi kalau x silap bulan 11/12 gitu...dah diskas segala. Tup tupp owner nak sambung belajar... Ok masa terima berita tu memang sangat tenang..sbb cik orkid rasa boleh lagi carik lain..then bila try contact next bridal on the list sume reject sebab dah full..tarikh tu memang famous....terus panic attack! huhu
Hikmah: Dapat compile list2 bridal jb, compare harga, kenal ramai orang. Baru rasa macam wedding planner betul haha. Today rasa relief sangat..n mcm seronok pulak buat kerja ni..sebab i dah skip one step gi survey semua...so ada hikmah n i enjoy doing this :D

p/s: Siapa yang bakal jadi my vendor utk ini i boleh cakap dia "angel sent from God". Sebab mmg lifesaver..or memang tertulis cik orkid akan bekerja dengan dia :D

From my tunang side ujian dia dari segi financial...masa ni laahh duit "bocor"..nak share  tapi maybe too private for him kot. Kesian sangat kat dia..but if u know him, he tries to kumpul every single penny untuk kahwin..work day and night..cik orkid pun memang sememang memangnya xnak burden apa2 lagi. Dia xdapat bonus 5 bulan, bukan kerja oil n gas gaji 4, 5, 6 ribu..n bukan dari family kaya..same goes to me. Just my rezeki je keje kat Shell, tapi it doesnt change anything pun.. Apa lagi nak mintak dari seorang laki yang kerja susah payah just to get married with u kan?


My fiance diduga financially sbb dia memang try so hard nak carik duit n i pulak mmg planning freak...sume nak pastikan plan in detail..Allah uji apa yang i rancang tukar 360 degree. Haritu dgr sharing Dr Muhaya cakap kahwin just 1 day...so Allah uji untuk pastikan kita apply apa yang dipelajari.

Indah sungguh perjalanan hidup ini.. xtahu lagi apa yg bakal dilalui lagi..doakan kami dapat a blessed marriage ya :D

4 comments:

soulinsaey said...

bridal i pon lari..i rs kne bridal yg samalah..gelabh dh ni..:(

soulinsaey said...

ntah2 kita sama bridal kot..

Orkid said...

for sure samee hehee. babe u can refer to my full list n try call or u boleh contact terus rafie from karya cinta. he is good :) bile ur wedding?

noorraihan said...

bridal i pn lari sbb further study.mgkn kita bridal yg sama.sy pn br dpt tau hr ni.how sad kan :( skrg agak lost jgk coz 3 month b4 my big days n i need to do all over again :(