Orkid Says:

You can start anywhere and do anything with a good attitude and willingness to learn

Wednesday, June 16, 2010

"What goes around comes around"

Terbaca kat facebook org.

Just random baca2.

"What goes around comes around"

I am more than totally agree with that statement.

Tapi kan, tapi tapi layakkah kita terus gitaw kat orang yang dilanda ujian tu dgn perkataan tu?

Terfikirlahkan.

Siapalah kita untuk menghukum. Bagi Cik Orkid kata2 yang macam tu is no better than saying
" Amik ko, nilah balasannye"

Tapi sapelah kita untuk menentukan balasan org. no?

Mungkin ujian tu adalah ujian yg Allah bg untuk meningkatkan iman. Mungkin juga untuk penghapus dosa. Tapi, sedar tak yang kita pun ada salah. Bila2 je orang boleh cakap benda yang sama kat kita. At least, orang tu dah dapat pengajaran, mungkin dapat menghapuskan dosa. Kita? Ketawakan je org lain?

Cik Orkid percaya segala apa yg berlaku di sekeliling adalah pesanan Allah bagi kita.
Contoh, kita tengok kes zina. Bagi Cik Orkid, tu lah pesanan Allah supaya menjaga diri.
Siapalah kita untuk hanya mengutuk tanpa sedar bahawa dosa tu jugak mungkin kita akan bakal buat (Na'uzubillah)

What I am trying to say here, we are human beings. We do mistakes. We will get punished by Him for our sins. But the punishment is totally in His hand. We are only servants.

Bukan bermakna cik orkid kata jgn membenci kejahatan, silalah benci dgn benci bencinya. Tapi lagi manis jika disertakan dgn doa dan muhasabah diri.

Buka mata dan lihat sekeliling. Terlalu banyak yg Allah tunjuk untuk beri pengajaran. Buka mata hati dan ikhlaskan diri.

P/S: Post ni untuk cik orkid muhasabah diri. Susah jugak untuk cik orkid menerima segalanya dgn positif. Bisikan negatif mesti selalu je ada..tapi kita try k? InsyaAllah..

Currently sgt rindu dgn training...

4 comments:

joe said...

hey cik orkid. i find that phrase is rather deep, and truth be told, ITS WHAT WE ARE.

its really easy to jump into conclusion and judge others for what they have done.. why? because we are not in their shoes, and because ITS JUST EASIER TO POINT-FINGER AT OTHERS THAN OURSELVES, no?

i think any problem or issue serves two purposes, one being to punish and another being opportunity to learn. neither extreme is of any good. but, good thing we all get to choose. =)

error404 said...

wow.. rahmah.. u r rite..

Farhah (applegreen) said...

betol2.senang cte, muhasabah diri atas apa yg berlaku.

wei, aku miss zaman kite msk2 kat dapur~~~~~

Orkid said...

peah!! u noe wat! i jz thought the same! seyes rindu weh.. baru nak wat en3 pasal rndu nk msk kt utp dlu~