Orkid Says:

You can start anywhere and do anything with a good attitude and willingness to learn

Friday, June 4, 2010

Percutian Bajet - Pangkor

Kami merancang utk bercuti. Konon2 afta graduate la.

Plan nye nak gi Langkawi. Tapi ada byk plak halnye n bila pikir balik, alang2 da kat cni, enjoy la selagi ade kan. haha.

Ktorg gi late nite movie the nite b4. so of coz la bgn lmbt kan. Siapkan mkanan sikit2.

Kol11 kua utp. tapi harusla isi perut kan. haha.

so kire dlm 11.40 baru gerak.

Ktorg pun gi marina island. Jeti ke pangkor yang baru. Tempat tu sangat cantik. Service sgt best. 10 minit je ke pangkor. Paling penting murah!! rm10 je for 2 way.

Muka excited nak gi Pangkor!

Haruslah ojan lagi excited. Duit tak terkopak sgt. hehe.


*Melihat laut~*

*kami berdua je kat feri ni. rasa mcm sewa feri sendiri sbb 2 org je. hehe*

Sampai2 je kami sewa motor. Lagi feeling katenya. haha. Memang macam2 masalah la. sebab ojan tak pernah pakai skuter. so nak start pun tak reti. bukak "bonet" pon tak reti. hahaha. sangat bimbo ye. hahaha.

So kami memang tawaf banyak kali pulau tu. Skuter mmg laju. walau buruk, tapi memang best. haha.

Jadi destinasi kami yg pertama ialah dutch fort. Tak mandi dlu sbb panas sgt!

*Cik orkid serikandi melayu. ecece~*

Ni kat dutch fort. Sisa2 penjajahan belanda. Banyak tempat sejarah kat sini.


Kami naik motor je keliling pulau. Satu hari rm25. minyak rm2. setel. lagi best. laju n mencabar! haha. gambar ni diambil masa motor ni bergerak ye. huk3.

berehat tepi pantai~sebelum naik boat jalan2 sekeliling pulau. rm20 seorang. if amek pakej snorkelling, mandi2, pancing n candat sotong, and jalan2 pulau rm100 utk 2 org :D ini recommended utk org yg nak spend satu hari kat sane. kami xde byk masa mase tuh. kalo tak memang teringin nak mancing.


Pulau pangkor ni mmg sgt recommended utk aktiviti air. mmg best! n pantai pun cantik lagi bersih. leh nampak ikan2 n gamat, coral dari permukaan.

jalan2 pulau.. perasan tak batu tu macam gambar buaya.

ni plak macam ikan paus.

hurmmm memang sangat cantik pemandangan. seronok betul dpt menikmati keindahan ciptaan Allah.


Encik Ojan yg beristirehat.

*Model playboy la konon2 kannnn*



*Gambar yg Encik Ojan dakwa sebagai hot lagi sexy sbb nampak tough. yeke? tak nampak beza ponnnn :P*



*excited naik bot!! hahaha*


*temple!*



*inilah gambar terakhir sebelum kamera abes bateri. hahaha.*


kemudian kami bergegas balik ke jeti utk last trip kol 7.30pm. Memang puas even xsampai sehari. Memang cukup je sehari sebenarnya. Tak banyak tempat. Pulau pun kecik je. Tapi make sure main air puas2 ok!

ktorg sgt dissapointed sbb tak dapat makan laksa goreng yg fames siap masuk JJCM tu. Sebab da abes :( so make sure koraang g sane taw! n tny local kat mane.

Seriusly, kat sana mmg tak byk pilihan makanan. maybe sbb kami dtg on weekdays kot. tapi start ptg, mmg sgt byk hawkers yg jual nasi lemak, apam balik, kuih2, laksa.

Sampai2 di jeti (10 minit je perjalanan) ktorg solat dulu. Feri mmg dtg utk amek ktorg 2 je. heaven! rasa mcm vip je. haha. dahla rm5 je one way!

Utk dinner, ktorg g makan ketam! woahhh sedap gileeee!

Kat lumut, Cik Orkid pon memborong ikan bilis, sotong kering, ikan masin, n mcm2 jenis kerepek2 utk buah tgn for my family :) Tak taw nape, hrga brg2 kat lumut slightly lower den da 1 kat pangkor. Maybe laa. Sbb ktorg g satu tmpt je. Malas nak memborong kat pangkor sbb nak bwk byk barang plak.

So nilah total bajet kami:

feri 2 way = rm20 (2pax)
motor n minyak = rm27
makan kat sane = rm10
topi cik orkid = rm9
bot = rm40 (2pax)
dinner = rm22.50
souvenir = rm50

total: rm178.50 utk 2 org.

tapi kire kalo hanya travel lebih kurang rm120++ utk 2 person :)

okla kan? sume ado. mmg enjoy abesla.




Yang penting pas abes our vacation :

me? xde pape pon ok je.

oooo rupa2nya org yg byk melanin pon kena sunburn gak eh?

walau bagaimanapun (ayat skema), sbg gf yg prihatin, tetap belikan dia nivea for sun damaged skin lotion. cyannn dieeee... hehe

hik3. jgn marahhh b! syg u!!

2 comments:

Fauzan Abdullah said...

amboi2...bukan main yer die!! nk kna cubit nie!! :P

anis said...

hahaha.kesian ojan..