Orkid Says:

You can start anywhere and do anything with a good attitude and willingness to learn

Thursday, July 25, 2013

Tips Kumpul Duit Untuk Kahwin!

Salam semua..first of all, selamat berpuasa utk semua umat Islam. Kali ni pertama kali berpuasa dgn suami. Excitednya!


Anyway, dah lama sangat nak buat entry ni since ramai yang call/email/Tanya pasal persiapan utk kawen ni. Not to say that I have the perfect, expensive wedding. Tp maybe ramai yang boleh relate kot. Both of us coming from very, very decent family..we dont have the advantage of getting money easily at all. Also kerja pun baru 2tahun. Plus, maybe ramai jugak Nampak how involve I am in my wedding hehe. Beware: ni x applicable utk yg banyak duit

Ok, problem biasa kita dengar pasal duit. Meh kita cerita sikit2 macam mana boleh survive lol. I can say this is not an easy journey but its totally worth it :)

1. Set your mind, set target bila nak tunang, kahwin. Pengalaman kami, percayalah anda takkan pernah cukup duit atau bersedia untuk kahwin. Tak kesahlah berapa tahun kerja. Haha. I don’t know la…tp it applies to a lot of ppl. So, u jump je on the train. Jump dengan bijak. Jangan jump untuk mati. Jump for success. For us, we decide apa2 pun bertunang dulu. Sebab dari situ dah prepare and sort of bagi motivation untuk kami utk focus. Kami start from zero. Serious. Hehe. Thx God kami tak tunggu lagi lama, sebab lagi lama, lagi high expectation, lagi lambat nak recover duit

2. Work backwards! Set dulu tarikh. Then dari situ kita boleh budget berapa je we can spend every month
3. You need to know what kind of wedding you want. Grand? Meriah? Dalam dewan? Rumah? Formal? Makan je? Etc. Also roughly berapa agak2 invitation. Ini penting sbb dia akan set the budget of your whole wedding.
4. Family is really important. Make sure semua dpt agreement. Tapi kami ni pandai. We agreed on big2 items first. And slowly bagi idea yang full dgn complete plan n all the benefits. So family hanya agree. Bukan push taw. We give them suggestion, tp suggestion tu buatlah cara yang berpihak kepada kita. Haha. It works! Save time, money and reduced headache. Most importantly, my family esp parents tak rasa left out langsung pun.
5. Plan plan plan. I am planning freak. I entertained my wedding macam work project. I got gant chart, RACI chart and of course checklist. I got one all in 1 document hardcopy and also softcopy. If u xtawu cmne nak buat u can always google tp I make smthng yg work for me. Ada yg siap bg suggestion utk I buat buku persiapan kahwin coz it is detailed. Lol

6. Duit is everything. Like I said, we sort of jump on the train. So by hook or by crook kena korek jugak duit. I xde mindset langsung yang laki kena provide money. Imagine, my hubby to be masa tu pun same boat like us. What do u expect? So ladies, u need to work ur ass off as well! Carik solution. Jangan nag kat ur hubby to be on money. Take action. You need to start first or at least bg idea. So my real story is, I setup my candy buffet business with my hubby. Also, ajak dia guna herbalife and jadi supervisor. Sama2 bekerja. If u nak something, dun only ask..but you need to provide the solution.
7. Ladies, make up your mind. Buat scrapbook of what kind of deco/concept u want. Then stick to it. You need to research seawal mungkin. My bridal, dressmaker, semua feedback yang I am very easy to work with. Sebab I know what I want and I give them details to help them to fulfill my requirement. Bridezilla mode dtg bila u keep on changing ur minds and u tak reti communicate. Bila kita tukar2 mende n x stick apa yg kita nak, cost pun naik kan?
8. Setiap bulan put aside siap2 untuk bayaran depo atau beli barang2. Every month start after I tunang (10bulan preparation btw, include carik duit!) we will start buying/paying for smthng. I memang book vendors awal2, then bayar sikit2.
9. Go to wedding expo, share your scrapbook and ask how much it cost. Pergi awal2. I do this before tunang lagi. After tunang busy giler carik duit hahaha.

10. Communicate well with you hubby to be. Duit adalah perkara yg sangat sensitive bagi laki. Sangat. You need to tackle this issue gently. Bukan tolong dengan salurkan duit, tapi give him solution and ideas. What we did upfront we sit together, tgk kat budget spreadsheet and agree yg mana satu split into 2.. Make sure bila ada pembahagian ni, its achievable. Sbb takut nanti laki rasa lebih tertekan. I make sure mana I boleh buat sendiri, I buat sendiri atau source my friends or relatives and search byk3 utk dpt the best price

11. You need to know what is your priority. For me, I nak make sure my guests happy dgn foods, doorgifts and the place. So I mmg tak take for granted all those things. Sbb guests sangat penting sbb mendoakan kita. Tapi if ada yang tak suka tu, lumrahla. Yang penting kita memang sgt ikhlas. 2nd, I really want a nice baju. So that I can keep it until anak cucu. So bila u tawu ur priority, u know where to put your money more. For me, hantaran, cincin, makeup, honeymoon, bilik etc is the thing that I save giler2
12. Ni tips paling penting. Try negotiate dgn parents in terms of budget. Hehe. Mmg my wedding ni bkn sponsored by my parents, tp I nego utk dptkan half-half budget utk makanan. Makanan mahal ok!!! So Alhamdulillah, dpt meringankan bebanku hehe. My stand masa tu sbb jemputan ramai kwn2 diorg, so sponsor la mkn sikit hehe.
13. Betulkan niat. Wedding bukan utk impress. Mmg akan ada things will go wrong. So take it as test  Jangan risau rasa terbeban sikit..good things takkan easily come. I can say I got the most pressure last year. Work, business, relationship, etc etc tapi bila semua ended, I baru perasan semua I manage to excel very well.
14. Then, leverage on your friends, contacts, relatives. My case, my event runner + singer is my fren, MC jugak, candy buffet PIC, bunga telur n hantaran my relatives, tarian by my moms students, doorgift and some of deco by my fren. Banyak lagi u boleh leverage..but u need to ask nicely and bgtawu awal2 n bg kepercayaan kat diorg :)

GOOD LUCK AND ENJOY YOUR JOURNEY.
You will miss it sooo much! Sumpah! hehe

3 comments:

diya nadiah said...

sgt suke bc n3 ni..wlpn berkali2 bc xjemu..n it help very well tmbh2 ms ngah down mne nk cri dwet for wedding ni...thanks rahmah:)

diya nadiah said...

sgt2 suke bc n3 ni...wlpn b'kali2 bc still xjemu... n it helps very well tmbh2 lg ms down pk cmne nk cri dwet for wedding ni...thanks rahmah:)

Cik Nadz said...

Nice tips! i'm so gonna plan, plan & plan! thanks for sharing it~