Orkid Says:

You can start anywhere and do anything with a good attitude and willingness to learn

Monday, July 22, 2013

18weeks: Gender?

I am at my 18th weeks now. Alhamdulillah

Now I can see the gender of my precious diamond! hehe


1) Melihat kepada perut si ibu. Kalau perut ibu kelihatan tajam iaitu meruncing ke depan, maka anak dalam kandungan tu lelaki. Kalau perut ibu bulat bundar / melebar ke tepi, itu kemungkinan anak perempuan.
- xreti nak tgk..sbb kadang2 meruncing kdg2 tak hehe

2) Melihat kepada nipple breast si abang atau kakaknya. Kalau nipple abang atau kakaknya terbelah..maka anak yang dalam kandungan tu anak pompuan. Sebaliknya, kalau nipple tu bulat / timbul maknanya anak dalam kandungan adalah lelaki. Ingat..nipple abang atau kakak kepada anak dalam kandungan tau. Bukan nipple ibu ataupun kakak atau abang si ibu..hehehe...
- not applicable hehe

3) Melihat arah tidur si ibu. Kalau si ibu suka tidur mengiring ke kanan.. maka kemungkinan anak yang dikandung adalah lelaki. Sebaliknya, kalau suka mengiring ke kiri..hah mungkin anak pompuan.
-ok kanan

4) Merasa arah berat perut. Kalau si ibu merasa bahawa anak dalam kandungan suka duduk kat sebelah kanan..mungkin anak lelaki. Sebaliknya..kalau baby tu suka dok sebelah kiri..mungkin pompuan.
- selalu rasa ada mende menguis kat belah kiri perut. xtawu plak belah mana yang lagi berat hehe

5) Melihat perangai si ibu. Kalau si ibu semasa mengandung suka bersolek, bergaya.. hah kemungkinan anak dalam kandungan tu pompuan. Sebaliknya kalau malas nak bersolek, bergaya ni..anak lelaki la tu.
- bab bersolek mmg dari bujang malas. ohhh tp mmg stress gak la nak carik baju tiap2 hari nak g opis. malas nak iron baju..


6) Melihat garisan pada perut ibu. Kalau garisan tegak dari bawah ke atas tu terang dan tak putus-putus maka anak dalam kandungan tu kemungkinan lelaki tapi kalau terputus..kemungkinan pompuan.
- ehem ehem. memang x putus heee


7) Melihat pada wajah si ibu. Kalau wajah ibu berseri-seri orang kata anak lelaki tapi sebaliknya kalau muka tak berseri orang kata anak pompuan..sebab anak pompuan tu telah menarik seri wajah ibu dia..sebab tu muka ibunya tak berseri..
- ramai yg cakap muka berseri2.. (cewah perasan)


8) Melihat kepada buku lali si ibu. Kalau kelihatan licin dan putih berseri, kemungkinan anak lelaki. Jika kelihatan kehijauan mungkin anak perempuan (ni dapat kat http://aidura.blogspot.com)
- ni xtawu. mmg xdela putih..confirm haha

9) Melihat kepada response baby lelaki atau perempuan terhadap ibu yang mengandung. Katanya, kalau baby pompuan tu suka kat ibu mengandung ni..anak dalam kandungan kemungkinan lelaki. Tapi sebaliknya kalau baby pompuan tu tak suka kemungkinan ianya sama jantina dengan dia..pompuan. Begitulah sebaliknya..
- ok...baby girl mmg slalu lekat heee.
apapun, tak kisahlah gender apapun, asalkan sihat, bijak, baik. dari dalam perut lagi dah pandai and mendengar kata. alhamdulillah hehe. Kena jadi abg long/kak long yang baik!

doakan kami ya..still long way to go :)

4 comments:

khadijah said...

Dija dah 27 minggu baru scan last week dah tau dah baby girl ke boy, tapi yang perot tajam atau bulat tu betul :)

azizah :) said...

tajam,meruncing ke depan, suka tidur belah kanan, baby gerak belah kanan, garisan tegakk, muka berseri2, dan semuanya betul baby jijah adalah lelaki! hehe

semoga semuanya berjalan lancar yer yunk :)
salam perkenalan..

Orkid said...

dija: yekee. i pun 1st time baru nampak heeee.

azizah: ameen. ameen. salam perkenalan dear :)

Fauzan Abdullah said...

owh ingt ke nk reveal the jantina. huhuh.