Orkid Says:

You can start anywhere and do anything with a good attitude and willingness to learn

Monday, May 17, 2010

Kabel? Org dalam?

Harini cik orkid nak membebel gak. tak kira...

Alhamdulillah, dari bulan March hari tu cik orkid dah secure a job. kat tempat intern.
ok. so what's da problem?

Ada orang cakap Cik Orkid pakai org dalam. OMG.

Terasa usaha 8 bulan tunggang terbalik kerja macam nak mati hancur je.
Tapi tu la pemikiran orang kita..dapat kerja baik sikit, dah cakapp orang dlm la. dapat kesenangan ckit terus dengki, terus pk bukan2. kalo dia yang dapat, dialah yang paling layak sekali.

Cik Orkid dari kecik memang go against penggunaan kabel. Bukan nak berbangga dgn my ability. Tapi cik orkid takut sangat. sangat2 takut cik orkid jadi zalim. Bayangkan if ada orang lagi layak, tiba2 cik orkid tutup peluang dia semata2 sebab cik orkid kenal orang dlm.

Seumur hidup berdosa sebab tutup peluang orang lain. Bagi cik orkid it is just not ethical manner. Contoh senang la, mak cik orkid cikgu kan. Masa darjah 6 cik orkid dapat 5A dengan byk sijil sebab memang aktif dari kecik. Bersyarah la, game ape la, wakil itu ini.

Tapi cik orkid tak dapat masuk SBP or MRSM. Kawan yang lain dapat..tak kesahla guna kabel ke tak. Tapi masa tu cik orkid memang tanak guna kabel nih. biarlah. takde rezeki. even ada yang offer nak membantu.

Sampai sekarang, sampai nak kerja pun memang setakat ni try my best to avoid this. Try with our own ability. Mungkin tempat tu bukan rezeki kita. Rezeki kita kat tempat lebih baik. Betul tak?

OK. Yang cik orkid nak tekankan kat sini, disebabkan masyarakat kita memang selalu sangat apply "kabel" dlm apa2, so org bersusah payah and qualified pun dituduh pakai org dalam. Bayangkan anda memang bersusah payah, anda dituduh pakai org dalam. Helooo keciknya pemikiran org tu kan? Maybe dia just jeles? No?

I know its no point to tell here, yes, I'm malay, just a normal women. Yes. Company tu maybe la besar, full of chinese, susah nak masuk. Maybela. tapi i trust in my own efforts and rezeki yang Allah bagi.

Sesapa yang memang apply "kabel" dlm kemasukan ke uni, scholar, kerja, or apa2, berbahagialah ye? Kepada org yang memang berusaha, mari kita doa dimurahkan rezeki tetapi tidak taksub dgn rezeki yang dipinjamkan Allah.

To the affected person, dear..u can do it also ok? Just maybe rezeki belum datang. If belum percaya my qualifications, meh la i give u all my testimonials from my managers n director to u. Maybe this can help u? No?

P/S: Hilangkan rasa dengki dan belajar berkongsi kebahagiaan dgn org lain walau kebahagiaan itu belum milik kita, pasti rezeki kita mencurah dan kita akan bahagia. Believe me :)

11 comments:

m.f.e.o.l.e.o said...

uih.. giler terbaka kalu aku jadi ko.. xpe2.. saba je. Allah Maha mengetahui.. all the best kak mah!! abaikan mereka..

p/s: btol2.. 8 bulan kot intern. org boleh nmpk camne ko keje. :) kitorang pon tahu yang ko keje kuat..

Farhah (applegreen) said...

haha. biarlah org nak kate ape weyh. mulut org mane buley tutop. hak dia. yg penting, ko tahu ko dpt keje tuh sebab ape. and rasional nya sume. tak perlu risau okay :)

anyway,aku x against gune kabel dalam nih. cuma, be fair to all people je. kalau ko recommended, tak salah pun. the probs is kalau ko x recommended, plus, ko mcm xusaha, tup2 haaa! meletup dpt keje company besar kan. mmg kontroversi lah kat situ. duduk goyang kaki, last2 dpt sumthing yg bgus gile mengatasi segalanya. dats not fair.

yes, rezeki org kat mane2 je. but yet, kite perlu usaha jugak kan? xpayah susah2 kepala otak fikir org kate ko gune kabel ke or not. yg penting, ko tahu diri ko usaha and Allah swt tahu. enuff dear :)

aku kalau org dah berlagak sgt mcm tutttt bangga dapat offer from company tutttt. mmg la aku ckp gune org dalam. sebabnye berlagak nak mampos!hahaha~

selamat ber ernst & young yer.!

anis said...

rahmah, congratz! :D

i guess everybody knows how charismatic and eligible you are. but, still they are ppl questioning?

just because they dont win, doesn't means that others have to lose also.

inilah dia mentaliti kebanyakkan, nampak orang lebih, dengki, bukan nak usaha.

congratz again rahmah :)

tienzyee said...

takya layan org camtu,
yg penting ko tau apa yg ko dapat tu semua hasil usaha sendiri, tade cheating mana-mana

:P

contohnya saya, semua usaha sendiri :P

anis said...

*there

typo hehe

Fauzan Abdullah said...

betol-betol

dr awal lgi mmg anti giler sape yg guna cable or arg dlm.even im not at ur place, i can feel it.

tak pe..yg pntg..bak kata my best frend.

you are amazing!!!

Orkid said...

farah: haha. xpe, org tu xtaw kot.

peah: tu different case haha. thx for the sharing. bg aku, if layak mmg ok kot. tp bg equal opportunity to sume. mane taw org len lg layak kan?

Orkid said...

anis: thanks! its abt attitude and changing the mentality.

its like in our culture, not fostering achievement or celebrating success of others. end up we try as hard to make others lose.

:) eh xde charismatic2. just an ordinary "women" wif efforts n dreams. hehe

Orkid said...

chen: ye ye. ko memang terbaik lah! hahaa :)

Orkid said...

ojan: yes. believe in ur own ability. insyaAllah u will be succeed. if xdpt, its ok to lose. rezeki masing2 :)

Muhammad Afiq Mokhtar said...

salam cik orkid...tak baik lar main tuduh2 ni..tak bermoral sungguh.. dan nampak sgt kurang berakal.. ape2 pun...all the best to u n congrats... p/s: jgn dilayan sgt org sakit mental seperti itu.. n I believe u deserve it.