Bahan untuk dikisar
Lada kering
Bwg merah – lg byk lg sdap
Bwg putih
Halia
Bahan B
Daun kesom (beberapa helai)
Bunga kantan
Asam jawa
Asam keeping (tanak pon xpe)
Ikan mayong / kembung / ape2 je
Mcm bese, tumis dulu bhn yg dikisar. Bila dah naik bau, tambahkan air sedikit demi sedikit. Pastikan api perlahan. Perlu diingat. Lagi lama masak lg best. Biar bahan mesra. Pastu masukkan bahan B satu2. Bile dah macam nak mendidih, masukkan ikan. Tutup periuk utk lagi sedap. Hehe.
Tu je..sgt senang dan sedap.
*kalo gune ikan pari, campurkan sedikit lada hitam dalam bhn yg dikisar utk kurangkan bau hanyir. Kalo xde gune serai pn bleh*
3 comments:
"biar rasa mesra"-x bleh blah ayat ko.hahaha
yeay!hehehe..nak try la nnti=p
thnx dear=)=)
hahaa...ayat baru!
Post a Comment